Bí thư Thành ủy TP HCM: “Anh chị em ngành y tế đừng thấy mình đơn độc”

Theo Bí thư Thành ủy TP HCM Nguyễn Văn Nên, chính sách chăm lo cho ngành y tế hiện còn bất cập. Ngành y tế đang đứng trước thử thách không tên. “Chúng tôi luôn sát cánh cùng các đồng chí” – ông nhấn mạnh

Nội dung bài viết ẩn

Tại buổi gặp gỡ, động viên nhân viên ngành y tế TP HCM ngày 5-8, nhiều bác sĩ tuyến cơ sở cho đến bệnh viện đã chia sẻ tâm tư cùng lãnh đạo thành phố. Bác sĩ Đỗ Thị Tân, Phó Giám đốc Trung tâm Y tế quận 1 – người đã có 27 năm gắn bó với y tế cơ sở – cảm thấy ấm lòng khi được sự quan tâm và động viên của lãnh đạo thành phố.

Bí thư Thành ủy TP HCM: “Anh chị em ngành y tế đừng thấy mình đơn độc” - Ảnh 1.

Bí thư Thành ủy TP HCM Nguyễn Văn Nên tại buổi gặp gỡ, động viên nhân viên ngành y tế thành phố ngày 5-8

Bác sĩ Tân cho biết công việc của nhân viên tại trung tâm y tế rất thầm lặng. Chỉ đến khi dịch Covid-19 xảy ra mới thấy vai trò quan trọng của y tế cơ sở. Thực trạng hiện nay là không chỉ lương thấp mà cơ sở vật chất tại Trung tâm Y tế quận 1 cũng khó khăn.

“Nên đầu tư cơ sở vật chất cho các trung tâm y tế, trong đó có quận 1, để tập trung vào 1 mối cho dễ quản lý, hoạt động. Bên cạnh đó, cần có chính sách, cơ chế lâu dài để nhân viên gắn bó. Như vậy, nếu không đầu tư cơ sở vật chất, không đầu tư người thì sẽ theo vòng lẩn quẩn” – bác sĩ Tân nhìn nhận.

Theo bác sĩ Tân, hiện quận 1 có 67 người tại các trạm y tế nhưng phải gánh 29 đầu việc, từ điều trị cho đến dự phòng. “Hiện tại, bệnh viện cũng nhiều khó khăn nhưng ở tuyến cơ sở khó khăn gấp 10 lần. Hầu như chúng tôi chỉ có lương. Riêng tôi gắn bó 27 năm là vì yêu nghề và muốn chia sẻ khó khăn với anh em tại y tế cơ sở. Thời gian qua, từ khi dịch Covid-19 xuất hiện cho đến nay, các em làm quần quật ngày này qua ngày nọ, cả thứ 7, chủ nhật nhưng chưa được đền đáp xứng đáng” – bác sĩ Tân trải lòng.

Bác sĩ Tân cho rằng lương thấp nên sức hút bác sĩ về tuyến cơ sở cũng rất ít. Trung tâm Y tế  từng tự đào tạo bác sĩ tại chỗ nhưng đào tạo xong thì bác sĩ cũng lẳng lặng ra đi. Thậm chí, có một số bác sĩ trẻ xin về làm được 1 thời gian ngắn cũng nghỉ.

Từ tháng 10 đến nay, Trung tâm Y tế quận 1 có 21 người nghỉ, thậm chí có phòng nghỉ hết. Có người làm 5-6 năm, thậm chí 10 năm, cũng vẫn xin nghỉ. Mặc dù có nhận lại người mới nhưng trung tâm cũng gặp rất nhiều khó khăn do chưa có kinh nghiệm. 

Về Nghị quyết 01, bác sĩ Tân cho biết đã có 10 bác sĩ trẻ mới ra trường về 10 trạm y tế trên địa bàn. Tuy nhiên, với chương trình chăm sóc sức khỏe quốc gia, họ không thể hỗ trợ vì 1 tuần chỉ có 3 ngày ở lại trạm, còn lại ở bệnh viện. Nếu tham gia chương trình thì phải thường xuyên, liên tục mới đảm bảo công tác chăm sóc sức khỏe.

“Chúng ta nên có sự đầu tư thực sự và có nguồn kinh phí cho tuyến cơ sở để các em vững tâm làm nghề” – bác sĩ Tân nhấn mạnh.

Trong khi đó, PGS-TS-BS Hoàng Thị Diễm Tuyết, Giám đốc Bệnh viện Hùng Vương (TP HCM), xúc động cho hay bà có 2 con vừa trở thành bác sĩ. “Tôi nhắc nhở con rằng muốn làm giàu thì chọn ngành khác chứ không phải ngành y. Chúng tôi làm nghề y không phải vì muốn giàu nhưng mức lương phải tương đối, đủ để trang trải cuộc sống. Với lương của bác sĩ trẻ mới ra trường chỉ 7-8 triệu đồng/ tháng thì không đủ để sống tại TP HCM” – bác sĩ Tuyết bật khóc.

Bác sĩ Tuyết bày tỏ nếu như hiện nay, 1 tháng, 1 năm hay 5 năm, họ có thể cố gắng nhưng 10 năm, 20 năm thì sẽ không thể bền bỉ. Theo bà, lương ngành y còn trói buộc nhiều chính sách  nhưng mong thành phố có những phương án hỗ trợ nhân viên y tế và nhất là giúp họ cảm thấy hãnh diện khi làm việc tại ngành y tế thành phố.

“TP HCM có nhiều lo toan, nhiều việc phải chi tiền nhưng nên chăng, cần có sự lo toan hơn cho ngành y. Nếu nhân viên y tế nghỉ việc hết thì ai sẽ chăm sóc sức khỏe người dân?” – bác sĩ Tuyết tâm tư.

Tại buổi gặp gỡ, Bí thư Thành ủy TP HCM Nguyễn Văn Nên đã chia sẻ với những tâm tư của các y – bác sĩ. Ông trăn trở rằng lâu nay, khi người dân bệnh thì bác sĩ lo nhưng khi bác sĩ “không khỏe” thì ai lo? Ông mong muốn được chia sẻ và thấu hiểu những khó khăn của ngành y.

 “Tôi biết cuộc gặp gỡ thế này không có đủ thời gian để tâm sự hết trong bối cảnh hiện nay. Nhưng không có cách nào khác hơn, chúng ta cùng nghe, bàn và đưa ra giải pháp. Hôm nay tôi muốn thật sự lắng nghe” – ông Nguyễn Văn Nên nêu rõ.

Bí thư Thành ủy TP HCM cho rằng đại dịch Covid-19 đi qua đã để lại nhiều bài học quý giá, đặc biệt là thử thách lớn với người thầy thuốc. Đại dịch cũng để lại sang chấn về tinh thần, tâm lý, tình cảm. Để có được hôm nay, chúng ta đã phải dương đầu với thử thách sinh tử và những người chiến sĩ áo trắng đã hy sinh cho cuộc chiến này – cuộc chiến chưa có tiền lệ. 

“Chúng ta đón nó, đối diện và vượt qua nó, cũng giống như con người vượt qua cơn bão, cho đến khi dừng lại, nhìn lại mới thấy kẻ còn người mất. Tuy nhiên, đến giờ này, chúng ta rút ra nhiều bài học, trong đó có ý chí, tình người. Thay mặt lãnh đạo thành phố, chúng tôi xin gửi lời tri ân sâu sắc tới những chiến sĩ áo trắng” – ông Nguyễn Văn Nên bộc bạch.

Ông Nguyễn Văn Nên cho biết hiện tại, dịch sốt xuất huyết đã trở lại và không đơn giản như trước. Vì vậy, chúng ta không thể xem thường. Bên cạnh đó, thế giới hiện nay còn xuất hiện thêm bệnh đậu mùa khỉ – chỉ cách chúng ta hơn 1 giờ bay.

“Lo cái này chưa xong thì cái khác tới, ngành y tế luôn canh cánh áp lực. Không chỉ vậy, chúng ta còn phải có sứ mệnh lo cho hơn 10 triệu người dân. Do đó, đòi hỏi ngành y phải tiếp tục chiến đấu, xoay xở để vượt qua” – Bí thư Thành ủy TP HCM nhìn nhận

Theo ông Nguyễn Văn Nên, chính sách chăm lo cho ngành y hiện còn bất cập. Ngành y tế đang đứng trước thử thách không tên. Vì vậy, chúng ta cần phải chỉ mặt đặt tên để vượt qua. Câu hỏi đặt ra là ngành y tế cần làm gì, lãnh đạo TP làm gì, các cơ quan làm gì, người dân làm gì…? 

“Điều này sẽ là hành động cụ thể. Chúng tôi mong các anh chị em ngành y tế đừng thấy mình đơn độc, chúng tôi luôn sát cánh cùng các đồng chí” – ông Nguyễn Văn Nên nhấn mạnh

According to The Secretary of the Ho Chi Minh City Party Committee Nguyen Van So, the policy of caring for the health sector is still inadequate. The health sector is facing an unnamed challenge. “We always stand with our comrades” – he emphasized

At the meeting and encouragement of health workers in Ho Chi Minh City on 5-8, many doctors at the grassroots level to the hospital shared their thoughts with city leaders. Dr. Do Thi Tan, Deputy Director of District 1 Medical Center – who has been with grassroots health care for 27 years – felt heartwarming with the attention and encouragement of city leaders.

Dr Tan said the work of the staff at the medical center was very quiet. It was only when the Covid-19 epidemic occurred that the important role of grassroots health was seen. The current situation is that not only are wages low, but the facilities at District 1 Medical Center are also difficult.

“It is advisable to invest in facilities for health centers, including District 1, to focus on one termite for ease of management and operation. Besides, it is necessary to have long-term policies and mechanisms for employees to stick with. Thus, if you do not invest in facilities, do not invest in people, you will follow a vicious circle” – Dr Tan said.

According to Dr Tan, currently District 1 has 67 people at health stations but has to carry 29 jobs, from treatment to prevention. “At the moment, the hospital is also difficult but at the grassroots level it is 10 times more difficult. We almost only have salaries. Personally, I have been with it for 27 years because I love the profession and want to share difficulties with my brothers at the grassroots health. In the past time, since the Covid-19 epidemic appeared until now, the children have been making pants day after day, all Day 7th and Sunday but have not been rewarded properly” – Dr Tan said.

Dr Tan said that the salary is low, so the attraction of doctors to the grassroots level is also very small. The Medical Center used to train doctors on the spot by itself, but after training, the doctor also quietly left. There are even some young doctors who ask to return to work for 1 short time also take time off.

From October until now, District 1 Medical Center has had 21 people on vacation, even with rooms. Someone who works 5-6 years, even 10 years, also still asks for leave. Despite receiving new people back, the center also faces many difficulties due to lack of experience.

Regarding Resolution 01, Dr Tan said there were 10 young doctors who had just graduated from school to 10 health stations in the area. However, with the national health care program, they could not assist because 1 week only had 3 days to stay at the station, the rest in the hospital. If participating in the program, it must be regular and continuous to ensure health care.

“We should have real investment and funding for the grassroots level so that the children can be confident in their profession” – Dr Tan emphasized.

Meanwhile, Assoc. Prof. Hoang Thi Diem Tuyet, Director of Hung Vuong Hospital (HO CHI MINH CITY), emotionally said that she has 2 children who have just become a doctor. “I remind you that if you want to get rich, you choose another industry, not medicine. We work in medicine not because we want to be rich but the salary should be relative, enough to cover life. With the salary of young doctors who have just graduated from school only 7-8 million VND / month, it is not enough to live in Ho Chi Minh City” – Dr. Tuyet burst into tears.

Dr. Tuyet expressed that if now, 1 month, 1 year or 5 years, they can try but 10 years, 20 years will not be able to endure. According to her, medical salaries are still tied to many policies but hope the city has options to support health workers and especially help them feel proud to work in the city’s health sector.

“Ho Chi Minh City has many worries, many things to spend money on, but it should be affordable, there should be more worries for the medical industry. If the medical staff quit their jobs, who will take care of people’s health?” – Dr. Tuyet thought.

At the meeting, Secretary of the Ho Chi Minh City Party Committee Nguyen Van So shared with the thoughts of doctors and doctors. He worried that for a long time, when people were sick, doctors were worried, but when doctors were “unwell”, who worried? He looks forward to sharing and understanding the difficulties of medicine.

“I know this encounter doesn’t have enough time to confide in the current context. But there is no other way than, let’s hear, discuss and come up with solutions. Today I want to really listen”, Mr. Nguyen Van So stated.

The Secretary of the Ho Chi Minh City Party Committee said that the passing of the Covid-19 pandemic has left many valuable lessons, especially a great challenge for physicians. The pandemic also left mental, psychological, emotional trauma. To get there today, we had to contend with the life-and-death challenge and the white-shirted soldiers who sacrificed for this war — the one that has no precedent yet.

“We pick it up, face it and pass it, just as humans weather the storm, until we stop, look back to see the lost. However, by this time, we have learned many lessons, including willpower, humanity. On behalf of the city leaders, we would like to express our deep gratitude to the white soldiers” – Mr. Nguyen Van So expressed.

Mr. Nguyen Van So said that currently, the dengue epidemic has returned and is not as simple as before. So we can’t underestimate. Besides, the world now has more monkeypox – just over 1 hour away from us.

“Lo one is not finished, the other one comes, the health sector is always under pressure. Not only that, but we also have a mission to take care of more than 10 million people. Therefore, it is necessary for the medical profession to continue to fight and manage to overcome” – Secretary of the Ho Chi Minh City Party Committee recognized

According to Mr. Nguyen Van So, the policy of caring for the medical industry is still inadequate. The health sector is facing an unnamed challenge. So we need to point the naming side to pass. The question is what does the health sector need to do, what do city leaders do, what do agencies do, what do people do…?

“This will be concrete action. We hope that the brothers and sisters of the health sector do not find themselves alone, we always stand with our comrades” – Mr. Nguyen Van So emphasized

* Nguồn

Nguyễn Xuân Khôi

Nguyễn Xuân Khôi

facebook.com/xuankhoi.nguyen27 0363180999
Previous post How I’m Scaling Back Work—and Scaling My Business at the Same Time
Next post Lorry fire closes A4232 M4 link road into Cardiff for several hours – Wales Online

Leave a Reply

Close

where is this